четвъртък, април 02, 2009

Дневна прогноза Forex 02/04/2009


Валутната двойка евро/долар затвърждава възходящата тенденция. Очакванията ни за днес са за засилена пазарна волатилност, която ще бъде предизвикана от решението на ЕЦБ относно лихвените нива в Еврозоната в 14:45, предвижданията ни са за редукция до 1.0% спрямо предходните 1.5%. В изявлението си малко по-късно президента на Централната Банка Жан Клод Трише се очаква да оповести не конвенционални мерки за стимулиране на икономическия ръст, притиснат от вече ниските лихвени ставки. Изявление за продължаващо задълбочаване на кризата има вероятност да породи спекулации за преминаване към нулеви ставки което неимоверно ще доведе до натиск от страна на зелените пари и ще насочи котировките до подкрепата която се очертава в долната граница на възходящият ценови канал.



Валутната двойка паунд/долар продължава движението си във възходящият ценови канал. Тенденцията за поскъпване на лирата беше подкрепена и от фундаментална гледна точна след като доклад на Bank of England за кредитните условия показа изненадващо добри резултати. Ако движението на валутната двойка евро/долар се запази във възходяща посока след решение на Европейската Централна Банка относно лихвените нива, очакваме и корекцията в полза на стерлинга да бъде потвърдена и цената да се насочи към съпротивата 1.4617.

Валутната двойка долар/йена продължава възходящата тенденция, но според нашите прогнози това няма да бъде за дълго и по време на публикуването на данните за безработицата в САЩ цената трайно ще се насочи в подкрепа на Японската валута, след като инвеститорите ще репатрират средства към сигурната йена въпреки риск апетита и пробива на ключовото ниво 99.35, което индикира подкрепа за Американската валута. Очаква се Японската централна банка да реагира, като предприеме нови покупки на дългови активи с оглед намаляване на лихвените нива в Еврозоната което също би могло допълнително да промени тенденцията.




Швейцарският франк отстъпва позиции спрямо долара като според нашите прогнози е много вероятен тест на съпротивата 1.1506 преди изнасянето на данните от САЩ. По късно през деня обаче корекцията в полза на Европейската валута вероятно ще бъде на лице, но трайната тенденция ще бъде определена изцяло от движението при валутната двойка евро/долар.


Няма коментари:

Публикуване на коментар