понеделник, март 23, 2009

Дневни прогнози Forex -1- 23.03.2009


Валутната двойка евро/долар запазва рейнджова конфигурация след началото на Европейската борсова сесия. Нашите очаквания за началото на новата седмица са за разнопосочна търговия с лек превес на единната валута. Има голяма вероятност решението на Барак Обама за реформи в банковата система да подложи на фундаментален натиск зелените пари през седмицата от страна на европейските и високодоходните валути и да насочи котировките при валутната двойка евро/долар до пробив на ключовото ниво 1.3738. Въпреки тези мрачни прогнози обаче, в първия ден на седмицата пазарът вероятно ще остане спокоен предвид слабите данни от икономическият календар за днешният ден, като e много възможно лека корекция в полза на Американската валута до ниво 1.3419 в краткосрочен план.






Лирата от своя страна запазва възходящата тенденция спрямо долара като за продължаването на тази тенденция ще изиграе важна роля движението при валутната двойка евро/долар. За началото на тази седмица очакванията са ни насочени към ново доверие от страна на инвеститорите спрямо стерлинга и достигане до съпротивата 1.4599, след като подкрепата 1.4164 изглежда все още далечна пред цената и след като привлекателността на долара като сигурна инвестиция намаля като цяло, а само преди дни, в началото на месеца, той нарасна до тригодишен връх срещу останалите валути. Въпреки несигурността около долара очакваме риск апетита на пазарните участници да се усили и цената да се насочи в подкрепа на зелените пари.





Валутната двойка долар/йена продължава с възходящата тенденция заради слабостта на зелените пари спрямо всички основни валути и заради решението на Централната Банка на Япония да не прави промени по текущите лихвени нива поне до края на финансовата година през Март в Япония и отчетите които се очакват от редица институции. Прогнозите за днес са за леко поевтиняване на долара спрямо йената след като ценaта не успя да пробие ключовата съпротива 96.58 и след като данните които ще бъдат обявени по късно от САЩ ще насочат тенденцията към заемане на къси позиции с цел сигурност.






Швейцарският франк продължава да тества подкрепата 1.1161 като при пробив ще се отвори нова цел за поскъпване на Европейската валута и цената ще затвърди низходящата тенденция, но според нашите прогнози това е малко вероятно и зелените пари ще се опитат да напреднат до 1.1466 поне в началото на Европейската борсова сесия. Подкрепа на долара ще дадат и опасенията на инвеститорите, че ако франка стане прекалено скъп и запази текущите си нива, може да бъде предприето ново регулиране на курса от страна на Швейцарското правителство с цел избягване на инфлацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар